JS NewsPlus - шаблон joomla Продвижение
Τελευταία Νέα

Επειδή οι «τσούχτρες της ξηράς» αντιμετωπίζονται, όχι όμως και οι τσούχτρες της θάλασσας... και σίγουρα όχι με αδράνεια

Από πέρυσι, είμαστε μάρτυρες ενός φαινόμενου πρωτόγνωρου για την περιοχή, που εφέτος τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες και ανησυχητικές διαστάσεις.

Και ενώ το αντιμετωπίζουμε όλοι με ψυχραιμία και χιούμορ (απόχες, χαριτωμένες ιστοσελίδες κτλ.), δεν παύει να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία (αλλεργικές αντιδράσεις, δερματικές λοιμώξεις), αλλά και για την τουριστική και γενικότερα οικονομική ζωή του τόπου. Η σοβαρότητα της κατάστασης όμως, δεν δείχνει να συνοδεύεται από ανάλογη αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι παράκτιοι Δήμοι του Κορινθιακού, η Περιφέρεια, οι περισσότεροι επιστημονικοί φορείς-σύλλογοι, ο επιχειρηματικός κόσμος που πλήττεται άμεσα, δεν αντιδρούν, δεν διεκδικούν, δεν μιλούν, δεν ψάχνουν εναγωνίως για λύση. Ήδη η φετινή καλοκαιρινή σεζόν φαίνεται χαμένη και ακόμα δεν έχουμε δει ένα επίσημο, επιστημονικό πόρισμα, κατ’ αρχήν για τα αίτια του φαινομένου και μετά για την ΑΜΕΣΗ αντιμετώπισή του.

Οι εικασίες πολλές, συνήθως ανεπίσημες και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες μεταξύ τους. Πέρυσι, μας καθησύχαζαν πως είναι ένα παροδικό φαινόμενο που οφείλεται σε ρεύματα και πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας του Κορινθιακού και θα παρέλθει γρήγορα. Κάποιοι είπαν πως είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε 10-12 χρόνια (πράγμα το οποίο βέβαια δεν ισχύει). Εφέτος, ακούγεται η υπεραλίευση, η ρύπανση, η εναπόθεση αδρανών υλικών στον βυθό, το εργοστάσιο αλουμινίου, πιθανές τοξικές ουσίες που έπεσαν στην θάλασσα. Όλα όμως γενικά και αόριστα. Άλλοι τα αντικρούουν μάλιστα. Η υπεραλίευση, για παράδειγμα, τώρα έγινε; Ξαφνικά; Και η πλήρης απαγόρευση της αλιείας είναι λύση ή θα οδηγήσει μόνο σε καταστροφή ορισμένων επαγγελματιών (ψαράδων κτλ.), χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα; Η ένταξη στο Natura θα βοηθήσει ή θα κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη με τους διάφορους περιορισμούς που περιλαμβάνει (ήδη γνωρίζουμε κάποιους στην Αλυκή); Μήπως έχει μερίδιο ευθύνης και το μεγάλο έργο της εθνικής οδοποιίας που έγινε κατά μήκος της ακτογραμμής του Κορινθιακού και που συμπίπτει σχεδόν τέλεια χρονικά με την έξαρση του φαινομένου των μεδουσών; Αυτά και άλλα πολλά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν όμως από εξειδικευμένους επιστήμονες. Διαφορετικά, η οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ μας θα είναι "επιπέδου καφενείου".

Ολοκληρώνοντας, ταπεινή μου άποψη είναι πως ο Δήμος μας, είτε μόνος του, είτε σε συνεργασία με τους υπολοίπους, πρέπει να ασκήσει ασφυκτική πίεση στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε να συσταθεί, το συντομότερο δυνατό, ειδική επιτροπή από εμπειρογνώμονες (γεωλόγους, ιχθυολόγους, περιβαλλοντολόγους, ωκεανολόγους) που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και αφού αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες της παρούσας κατάστασης, να προχωρήσουν σε ταχεία λύση. Το να το συζητάμε απλώς σε «πηγαδάκια», ακόμα και μέσα στη Βουλή, χωρίς συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, δεν έχει αποτέλεσμα. Άλλωστε, δεν γνωρίζουμε ούτε την έκταση που μπορεί να πάρει, ούτε πόσα χρόνια θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας. Έπρεπε να έχουμε τρέξει ΧΘΕΣ. Ας τρέξουμε τουλάχιστον σήμερα...

η εικόνα προφίλ της Θεοδώρα Μπίτα

Θεοδώρα Μπίτα

Ιατρός - Νεφρολόγος