JS NewsPlus - шаблон joomla Продвижение
Τελευταία Νέα

Το μέλλον των μικρών νοσοκομείων

Το πολύ κρίσιμο σημείο αξιολόγησης των μικρών νοσοκομείων με δύναμη κλινών κάτω των 120 κρεβατιών είναι το τι επιπέδου παροχές υπηρεσίας υγείας παρέχουν και τι απαιτούμε οργανωτικά από αυτά τα ιδρύματα.

Η προσαρμογή των παρεχομένων υπηρεσιών από όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα ασφαλώς και πρέπει να συμπορεύεται αφενός με τις ανάγκες ενός πληθυσμού αλλά και με τις σύγχρονες απαιτήσεις της ιατρικής. Οι καθημερινές αλλαγές στην άσκηση της ιατρικής είναι τεράστιες, οι απαιτούμενες προσαρμογές και εξειδικεύσεις πολυδάπανες και πολύ δύσκολο να ακολουθηθούν και να υιοθετηθούν στην καθημερινή πρακτική άσκηση.

Οι Ιταλοί αποφάσισαν να κλείσουν τα νοσοκομεία με δυναμικότητα κλινών κάτω των 120 κρεβατιών. Οι βρετανικοί ιατρικοί σύλλογοι δηλώνουν ότι ονομάζεται νοσοκομείο μόνο εκείνο που διαθέτει πέντε τουλάχιστον ειδικότητες εκ των οποίων η μία οπωσδήποτε να είναι της αγγειοχειρουργικής. Είναι απολύτου σωστό να πούμε ότι όλες οι χειρουργικές ειδικότητες στηρίζουν την όποια χειρουργική επέμβαση στην τομή και απολίνωση αγγείων και είναι απορίας άξιον όταν διαπιστώνεται ότι οι χειρουργούντες ιατροί, κατά κανόνα τουλάχιστον, δεν έχουν εμπειρία και γνώση αγγειοχειρουργικής, δηλαδή συρραφή αγγείων, αναστομώσεις κ.λ.π.

Η πρώτη μεταμόσχευση ζώντων κυττάρων στον άνθρωπο υπήρξε η μετάγγιση αίματος Ε. Είναι μία πολύ σοβαρή διαδικασία που σήμερα δεν πρέπει να ελέγχεται από τους μικροβιολόγους ιατρούς αλλά από εξειδικευμένους αιματολόγους που ασχολούνται και με την παθολογία των νόσων του αίματος, όχι συχνών παθήσεων. Ένα μικρό νοσοκομείο δεν έχει την κίνηση εκείνη και τον αριθμό περιστατικών που να δικαιολογούν την παρουσία αιματολόγου, ούτε ο εξειδικευμένος ιατρός δέχεται να υποαπασχολείται με αποτέλεσμα να μη βρίσκεται ιατρός να πληρώσει υπάρχουσες θέσεις αιματολόγων. Είναι όμως λογικό τη τόσο σοβαρή αυτή υπόθεση των μεταγγίσεων να εμπιστευόμεθα σε βοηθητικό καμιά φορά προσωπικό; Σε αυτό το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας αναφέρομαι.

Η μοντέρνα τεχνολογία καθημερινά βελτιώνεται. Τα καινούργια μηχανήματα είναι ακριβά και για να αποσβεστεί το όποιο κόστος θα πρέπει να αποδίδεται ορισμένο έργο. Ήδη στην Ελλάδα ο αριθμός των αξονικών, μαγνητικών τομογράφων και υπερηχογράφων είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά πάντοτε με τον πληθυσμό και με πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Το παράξενο είναι ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν τα περισσότερα μηχανήματα και κεντρικά μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας στερούνται των βασικών πολλές φορές εξεταστικών δυνατοτήτων.

Είναι δυνατό σήμερα να λειτουργεί νοσοκομείο χωρίς αξονικό τομογράφο, όταν μάλιστα δηλώνει ότι δέχεται οξέα περιστατικά και τραυματισμούς; Οι προβληματισμοί που προανέφερα και πολλοί άλλοι που λόγω χώρου δεν μπορώ να αναφέρω απασχολούν σήμερα τις πολιτικές ηγεσίες και τους έχοντες την ευθύνη προγραμματισμού και οργάνωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλον το κόσμο.

Το πρόβλημα που αυτονόητα τίθεται είναι το είδος της περίθαλψης και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών που θέλουμε να εξασφαλίσουμε για τον πληθυσμό μας. Οι λαϊκισμοί φούσκες (όλοι ίσοι είμαστε στην αρρώστια και στον θάνατο) δεν περνάνε πια. Αυτοί που λένε αυτές τις μεγαλοστομίες νοσηλεύονται πάντοτε σε σουίτες νοσοκομείων κατά κανόνα ιδιωτικών και μάλιστα του εξωτερικού.

Οι αποστάσεις δεν είναι σήμερα πρόβλημα όταν όλοι έχουν αυτοκίνητα. Λογικό είναι να θέλουμε το νοσοκομείο της πόλης μας όπως θέλουμε και το δημαρχείο και τα σχολεία. Είναι όμως εφικτό να εξασφαλίσουμε ένα σύγχρονο επίπεδο παροχής υπηρεσιών σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας ή θα οδηγούμεθα σε χώρους με υποβαθμισμένες αντικειμενικά υπηρεσίες υγείας. Aς προβληματιστούμε λοιπόν και ας πάρουμε τις αποφάσεις μας.

Από το βιβλίο «Δημοσιεύσεις και Ενθυμήματα» του Νικόλαου Μαγκανιώτη, Χειρουργού, Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών