JS NewsPlus - шаблон joomla Продвижение
Τελευταία Νέα

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)-τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όχι ως μια ακόμη επέτειο, αλλά ως μια αναγκαιότητα για την καταπολέμηση της.

 

Τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα βίας κατά πολιτών. Η βία σε όλο τον πλανήτη αποτελεί σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απειλή απέναντι στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα όλων, ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των μεταναστών.

Η βία σε βάρος των γυναικών, είναι ένα πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση, πολλές όψεις και μορφές και θεωρείται έγκλημα. Η βία, σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική, σεξουαλική, λεκτική ή ψυχολογική παραμένει βία, κι έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί περισσότερους θανάτους ή αναπηρίες από ότι οι ασθένειες και τα τροχαία ατυχήματα μαζί. Οι γυναίκες πέφτουν θύματα βίας στον χώρο εργασίας, στο οικογενειακό περιβάλλον κι αποτελούν τα κατεξοχήν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας. Στην Ευρώπη επτά γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά από την ανδρική βία, ενώ μια στις πέντε, πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Η κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων από την Πολιτεία που θα συμβάλουν  στην προάσπιση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Στην Ελλάδα, οι έρευνες, δείχνουν ότι η έκταση του φαινομένου της βίας και της ενδοοικογενειακής βίας είναι εξαιρετικά μεγάλη. Τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί δραματικά, αφού η οικονομική κρίση λειτουργεί ως ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας, γιατί η φτώχεια και η περιθωριοποίηση τροφοδοτούν τη βία.

Όσον αφορά την βία κατά των γυναικών, που αποτελεί την πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας σε όλον τον πλανήτη, παρόλο που έχει ψηφιστεί νόμος για την ενδοοικογενειακή βία με σκοπό την προστασία των γυναικών και παιδιών-θυμάτων βίας, έχει αποδειχθεί ανεπαρκής για την καταπολέμηση της.

Η βία κατά των Γυναικών και παιδιών αποτελεί ζήτημα αιχμής για την Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε).

Ως γυναίκες - μέλη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας εκφράζουμε την ανησυχία μας, διότι οι υφιστάμενες υποστηρικτικές δομές και υπηρεσίες στις οποίες μπορεί να καταφύγει μια γυναίκα ή κορίτσι που υφίσταται βία δεν επαρκούν λόγω της συχνότητας του φαινομένου.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι όσες γυναίκες «σπάσουν τη σιωπή» και βρουν τη δύναμη να ζητήσουν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, κινδυνεύουν μέχρι την έκδοση της απόφασης, λόγω έλλειψης κοινωνικών χώρων φύλαξης.

Θεωρούμε ότι η Αξιοπρέπεια, η Ελευθερία, η Αλληλεγγύη, η Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου, η Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδεις αρχές  για τη ζωή.

Γι αυτό ζητάμε:

  • Τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ουσιαστική και πλήρη ισότητα
  • Την σχεδιασμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και άλλων μορφών βίας
  • Τη διάθεση πόρων για επέκταση και λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων και ξενώνων για γυναίκες θύματα κακοποίησης και βίας σε κάθε δήμο, με δωρεάν νομική, ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία. Το κόστος των προληπτικών μέτρων είναι σημαντικά μικρότερο από το κόστος της βίας.
  • Ουσιαστική πολλαπλή βοήθεια, στήριξη και προστασία των πολιτών που υφίστανται βία οποιασδήποτε μορφής ώστε να ξεφύγουν από τον τρομερό κλοιό της.

Η 25η Νοεμβρίου, ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών- που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μόλις στις 17 Δεκεμβρίου 1999- μας υπενθυμίζει τη μεγάλη εκκρεμότητα την οποία έχει η πολιτεία, την οποία έχουμε ως κοινωνία, ως Γυναικεία Οργάνωση : αυτή που συνδέεται με το θέμα της ενδο-οικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών. Γι’ αυτό το λόγο, η σημερινή ημέρα, ας λειτουργήσει κυρίως σαν αρχή   για την ανάληψη των ευθυνών όλων μας μπροστά σε μια κοινωνική παθογένεια, σε αυτό το εξαιρετικά σοβαρό αλλά και εξαιρετικά αφανές πρόβλημα, με διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θεωρητικά υπολογίζουμε.  

……………………………………………………………………………………………………

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας-παράρτημα Αιγίου, συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που διοργανώνει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) Αιγιαλείας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, το Σάββατο 24/11/2018 ([ώρα 10.00-13.00) στην Πλατεία Αγίας Λαύρας και την Κυριακή 25/11/2018 (10.00-13.00) στην πλατεία Φανερωμένης Αιγίου, όπου θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό με χρήσιμες πληροφορίες για τις υφιστάμενες συμβουλευτικές κοινωνικές δομές που εδρεύουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα στην Πάτρα. Το βράδυ επίσης της Κυριακής 25/11/2018 και ώρα 18.30 συμμετέχει στην Ημερίδα-Εκδήλωση με θέμα: Το φαινόμενο της Βίας κατά των Γυναικών, που θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης».

Το μήνυμα «δεν είσαι η μόνη - δεν είσαι μόνη», είναι αναγκαίο να φτάσει σε κάθε γυναίκα της περιοχής μας, που υποφέρει σιωπηλά και χρειάζεται την ενημέρωση και την εξειδικευμένη βοήθεια της Πολιτείας, ώστε να υπερβεί την εσωστρέφεια αυτής της μοναξιάς επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία.     

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ                                  

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ