JS NewsPlus - шаблон joomla Продвижение
Τελευταία Νέα

Οι δασικοί χάρτες στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

Σε ποια σημεία εντοπίζεται ο προβληματισμός

Ανακριβείς απεικονίσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στη διαχρονική και αληθή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, περιέχουν οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν προσφάτως για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και για τους οποίους ζητείται από τους πολίτες που έχουν αντιρρήσεις, μέσα σε δύο μόλις μήνες, να υποβάλλουν πληρώνοντας μάλιστα υψηλό αντίτιμο, τις σχετικές αντιρρήσεις τους, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση της η Περιφέρεια.

Το μείζον αυτό θέμα απασχολεί από την πρώτη στιγμή την Περιφερειακή Αρχή και για αυτό εισάγεται προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 3 το μεσημέρι στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 32, ισόγειο) και τη σχετική εισήγηση θα κάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ενώ ειδικός αγορητής θα είναι ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Αυγέρης. Στόχος της συζήτησης είναι να καταλήξουν στις τελικές προτάσεις που θα αποτελέσουν το κεντρικό κείμενο που θα αποσταλεί στην κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με τα προβλήματα που ανέκυψαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ο προβληματισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, εντοπίζεται κυρίως στα εξής σημεία:

- Η κατάρτιση των δασικών χαρτών εδράζεται στη χρήση και αντιπαραβολή φωτογραφικών/φωτογραμμετρικών αποτυπώσεων από το 1945, μιας περιόδου που ήταν μετά την έξοδο της χώρας από την κατοχή, καθώς και το 2007. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να επιλέγεται να επανέλθουμε σήμερα στην τότε εποχή.

- Είναι προβληματικός ο χαρακτηρισμός εκτάσεων που εμφαίνονται ως δασικές και υπάρχει ασυμφωνία με τις αποτυπώσεις των αεροφωτογραφιών. Ενδεικτικός είναι ο χαρακτηρισμός εκτάσεων ιδιαίτερα μεγάλης επιφάνειας ως αναδασωτέων, εκ των οποίων οι περισσότερες εμφανίζουν αγροτική μορφή και στις δύο αεροφωτογραφίες.

- Στις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος παρατηρούνται αρκετές ανακρίβειες και παραλείψεις αναφορικά με την αποτύπωση της μορφής και της χρήσης σημαντικών εκτάσεων γης. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Ηλείας από συνολική έκταση 2,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων έκταση περίπου 720.000 στρεμμάτων έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέα από την πυρκαγιά του 2007.

- Είναι ιδιαίτερα πιεστική η μόλις δίμηνη προθεσμία που προβλέπεται για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών

- Ο χαρακτήρας του μέτρου φέρεται να είναι εισπρακτικός, αφού υπάρχει υποχρεωτική δαπάνη για την υποβολή αντιρρήσεων.

- Χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης ο κίνδυνος από τη μεταβολή του χαρακτηρισμού μιας ήδη χρησιμοποιούμενης ως αγροτικής έκτασης σε δασική, για απώλεια χορηγούμενων ή χορηγηθεισών επιδοτήσεων και ενισχύσεων. Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική οικονομία και παραγωγή.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρεμβαίνει με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θέτει στην κρίση του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Περιφέρειάς μας, του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και των φορέων που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση αυτή, ώστε να υπάρξει ένα τελικό κείμενο που θα εισηγηθούμε προς την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των αδικιών και τις θέσεις μας για τα τέλη υποβολής αντιρρήσεων, όσο και για τη διαδικασία αυτή. «Δεν μπορεί οι τοπικές κοινωνίες να αναστατώνονται ξαφνικά και να υποχρεώνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με υπέρογκες δαπάνες να δουν τι συμβαίνει με τις ιδιοκτησίες τους. Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή αφουγκραζόμαστε την αναταραχή των πολιτών και συζητάμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου η φωνή και οι ανησυχίες τους να φθάσουν και να εισακουστούν από την κυβέρνηση» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Και καταλήγει: «Είμαστε σίγουροι ότι με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το θέμα, θέτοντας πάνω στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις, η κυβέρνηση δε θα αρνηθεί να μας εισακούσει. Με μεγάλη ευθύνη θα συνεχίζουμε να μαχόμαστε για το δίκιο των πολιτών μας και να επεξεργαζόμαστε λύσεις για το καλύτερο δυνατό».

"Απάντηση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας στα όσα ανυπόστατα καταγγέλλονται με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών"

«Τις τελευταίες ημέρες πλήθος ανακοινώσεων από πολιτικά πρόσωπα που ονειρεύονται την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία, αλλά, δυστυχώς, και αρκετές «αναλύσεις» από μερίδα δημοσιογράφων, επιδίδονται σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών σε σχέση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών με επιχειρηματολογία που δεν έχει το παραμικρό στοιχείο επαφής με την πραγματικότητα. Οφείλουμε, λοιπόν, να διευκρινίσουμε ότι:

Α. Οι αεροφωτογραφίες του 1945, λόγω εποχής και εκτεταμένων αγροτικών καλλιεργειών, είναι η προσφορότερη βάση χαρακτηρισμού. Ας θυμηθούμε ποιο ήταν το ποσοστό των αγροτών το 1945, ποιο ήταν τη δεκαετία του ’70 και ποιο είναι σήμερα.

Β. Τα τέλη αντιρρήσεων είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά που προέβλεπε η αντίστοιχη Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε εκδοθεί το 2014.

Η νέα ΚΥΑ προβλέπει μείωση των τελών, ειδικά για τους πολίτες που κατέχουν μικρές εκτάσεις, καθώς επίσης και τη διαίρεση της κατηγορίας από 5-20 στρέμματα σε δύο κατηγορίες 5-10 στρέμματα και 10-20 στρέμματα. Σύμφωνα με την νέα κατανομή οι μειώσεις των τελών στις χαμηλές κατηγορίες φθάνουν έως και 60% ενώ στην ανώτερη κατηγορία (πάνω από 300 στρέμματα) είναι 7%. Συγκεκριμένα:

ΕΚΤΑΣΗ                                             2014               2017

1 μέχρι 100τ.μ                                   20 Ευρώ        10 Ευρώ

2 μέχρι 1000τ.μ.                                45 Ευρώ        40 Ευρώ

3 από 1000τ.μ. έως 5.000τ.μ.           135 Ευρώ      90 Ευρώ

4 από 5.000τ.μ. έως 10.000τ.μ.        450 Ευρώ      180 Ευρώ

5 από 10.000τ.μ. έως 20.000τ.μ       450 Ευρώ      350 Ευρώ

6 από 20.000τ.μ. έως 100.000τ.μ     900 Ευρώ      700 Ευρώ

7 από 100.000τ.μ. έως 300.000τ.μ   1800 Ευρώ    1400 Ευρώ

8 από 300.000τ.μ. και άνω               3600 Ευρώ    3300 Ευρώ

Θυμίζουμε επίσης ότι εξαιρούνται από την καταβολή τέλους αντιρρήσεων:

1. Οι περιπτώσεις περιοχών που συμπεριλήφθηκαν στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης ρυμοτομικών σχεδίων.

2. Οι περιοχές που φαίνονται ως δασικές το 1945 αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό.

3. Οι περιοχές που φαίνονται, είτε το 1945 είτε τώρα, ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό.

4. Οι περιοχές με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού.

5. Οι περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.

Ο αυξημένος χρόνος υποβολής των αντιρρήσεων κατά 15 ημέρες δηλαδή από τις 45 στις 60 ημέρες, η ενίσχυση των Σημείων Υποστήριξης Αντιρρήσεων Δασικού Χάρτη, η αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών καθώς και οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για τον αγροτικό κόσμο, είναι ενέργειες που έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν στην άμεση καταγραφή των προβλημάτων που ανακύπτουν, δίνοντας απαντήσεις και λύσεις στους πολίτες. Επισημαίνουμε ότι είναι καθολική απαίτηση σήμερα η δημιουργία ενός σύγχρονου, επικαιροποιημένου και σαφή δασικού χάρτη ως απαραίτητου εργαλείου για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική ανάπτυξη της χώρας. Είναι πλέον φανερό ότι αυτοί που αντιδρούν στην οριοθέτηση και αποτύπωση των δασικών εκτάσεων εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων ή των καταπατητών αφού σήμερα δίνεται η δυνατότητα στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να διευθετήσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο την ιδιοκτησία τους, εξαιρούμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις από τέλη αντιρρήσεων».