JS NewsPlus - шаблон joomla Продвижение
Τελευταία Νέα

Αιγιάλεια: Ο πάγος έκοψε τις ελιές στα δύο

Αναφορές για ζημιές φθάνουν από κάθε μεριά της Αιγιάλειας, συνθέτοντας εικόνα «χιονοστιβάδας» στον πρωτογενή τομέα

Σε περιπέτειες μπαίνουν οι αγρότες της Αιγιάλειας και κατά συνέπεια η τοπική αγορά, αφού ο χιονιάς των τελευταίων ημερών, φαίνεται να κρύβει τεράστιες καταστροφές, πολύ περισσότερες από αυτές που αρχικά είχαν διαφανεί στο φυτικό κεφάλαιο της περιοχής. Τα μηνύματα που έρχονται στην επιφάνεια, κάθε μέρα που περνά, αποκαλύπτουν το βαρύτατο πλήγμα στην εγχώρια οικονομία με απρόβλεπτες συνέπειες, μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΑΜΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Κι ενώ τα βλέμματα είχαν επικεντρωθεί εξ αρχής στα αδύναμα δέντρα των εσπεριδοειδών, οι θερμοκρασίες ακόμα και στους -7 βαθμούς Κελσίου, έδωσαν ισχυρό χτύπημα στα ελαιόδεντρα, με τους παραγωγούς να καταμαρτυρούν ότι σε πολλά σημεία... αυτά κόπηκαν στα δύο! Παρ’ ότι πολλοί αγρότες, σε μέρη όπου το χιόνι είναι πολύ, δεν μπορούν καν να πλησιάσουν τις καλλιέργειές τους για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται, ήδη από τα χείλη αρμοδίων περιγράφεται το μέγεθος της ζημιάς. «Πράγματι, πολλές ελιές είναι κομμένες στα δύο» λέει στην «Πελοπόννησο» η αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Βασιλική Ψυχράμη, που διαβλέπει πολύ μεγάλες ζημιές και εκπέμπει σήμα άμεσης βοήθειας προς την πολιτεία, ενώ και το μέλος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Βασίλης Φιλιππόπουλος, λέει ότι «πολλά δέντρα είναι κομμένα στο σταυρό, που σημαίνει έως και ολική καταστροφή για τον τόπο».

ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Στο μεταξύ, αναφορές για ζημιές, φθάνουν από κάθε μεριά της Αιγιάλειας, συνθέτοντας εικόνα «χιονοστιβάδας» στον πρωτογενή τομέα Στην Αιγείρα ο τοπικός σύμβουλος Κώστας Ζαβάκος μεταφέρει στην «Πελοπόννησο» την απόγνωση των παραγωγών μούσμουλου, αφού δέχθηκαν χτύπημα στον καρπό, αφού ο πάγος κατάστρεψε το άνθος των δέντρων, πέραν των λεμονιών και πορτοκαλιών. Ενδεικτική και η εικόνα στον Καλαμιά Ακράτας, όπου ο κοινοτάρχης Γιάννης Παπαϊωάννου εκτιμά ότι οι ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες. Ίδιο σκηνικό, σε Διακοπτό, Συμπολιτεία, Ερινεό και Τέμενη Αιγίου, με τον πρόεδρο του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριαντάφυλλο Λουκόπουλο, να λέει ότι όσες προσπάθειες κι αν κατέβαλαν οι παραγωγοί για να προφυλάξουν, με κάθε μέσο, τις λεμονιές από παγετό -ανάβοντας ακόμα και φωτιές- το πλήγμα είναι πολύ σοβαρό. Ο κ. Φιλιππόπουλος εξηγεί ότι «με το χτύπημα του πάγου στον καρπό, οι ελιές και να μαζευτούν δεν θα βγάλουν καλό λάδι, ενώ στα εσπεριδοειδή ότι παραχθεί δεν θα είναι για εμπορευματοποίηση».

ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ

Για σοβαρές ζημιές σε χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα γης, στα πεδινά, δηλαδή κάτω από 400 μ. υψόμετρο και λιγότερο από κει και πάνω, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αίγιου Θανάσης Χελάκης. «Για παράδειγμα, στα ορεινά του Αιγίου, οι πολλές και ανυπολόγιστες πληγές είναι από το Πετροβούνι Κουνινάς μέχρι τη θάλασσα κι αυτό δεν έχει ξανασυμβεί» σημειώνει, θεωρώντας πως μετά από ένα δεκαήμερο θα φανεί η έκταση της ζημιάς.

Αναμένεται ο Γ. Τσιρώνης

Με τον Δήμο, τους αγροτοσυνδικαλιστές και αγροτοσυνεταιριστές της περιοχής να ζητούν από την πολιτεία αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τα κατεστραμένα προϊόντα και έναρξη των χρονοθόρων διαδικασιών για τα παγωμένα δέντρα (ΠΣΕΑ) μέσω ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοπόννησος», την περιοχή- εκτός απροόπτου-αναμένεται να επισκεφθεί το Σάββατο ο αν. υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, παράλληλα με επίσκεψή του στην Τριταία Αχαΐας για ζητήματα κτηνοτρόφων. Στο μεταξύ υπάρχει αίτημα καθόδου και του προέδρου του ΕΛΓΑ.

Εφημερίδα Πελοπόννησος