JS NewsPlus - шаблон joomla Продвижение
Τελευταία Νέα

Αίγιο: Με λαμπρότητα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου ο εορτασμός της Πολιούχου Παναγίας Τρυπητής

Την Παρασκευή 21 Απριλίου, επί τη εορτή της ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ, εορτάζει με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα το φερώνυμο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ» του Αιγίου. Στο Αίγιο αναμένεται να παρευρεθεί και φέτος πλήθος προσκυνητών, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα τιμήσει τις εκδηλώσεις με την παρουσία του. Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ

ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ: Στις 7μ.μ. θά τελεσθεί Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβροσίου, συμπαραστατουμένου και υπό άλλων Αρχιερέων. Τους Εκκλησιαστικούς Ύμνους θα αποδώσει η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγίου «ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ» υπό την διεύθυνση του Προέδρου κ. Φωτίου Θεοδωρακοπούλου.

ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ: Περί ώρα 11μ.μ. θά τελεσθεί ολονύκτιος κατανυκτική Αγρυπνία, ήτοι Παράκληση, Όρθρος & Θεία Λειτουργία. Πέρας ολονυκτίας, περί ώρα 02:30 πρωινή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για Πολιούχο του Παναγία ΤρυπητήΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Κατά την κυριώνυμο ήμερα της εορτής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβροσίου και συλλειτουργούντων των προσκεκλημένων Αρχιερέων Βρεσθένης κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ, Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ και Θηβών & Λειβαδιάς κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

ΟΡΘΡΟΣ

ΩΡΑ 7π.μ.: Έναρξη Όρθρου.

ΩΡΑ 7.30π. μ.: Προσέλευση των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

ΩΡΑ 8.20π.μ.: Έναρξη Θείας Λειτουργίας.

ΩΡΑ 9.30 έως 9.45π.μ.: Άφιξη των επισήμων.

ΩΡΑ 10:30π.μ. περίπου: Άπόλυσις Θείας Λειτουργίας.

ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΩΡΑ 10.45π.μ.: ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΜΠΗΣ.

Σχετική εικόνα

Η Ιερά πομπή θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου και θα αναπεμφθεί δέηση και θα εκφωνηθεί πανηγυρική ομιλία. Ακολούθως ή Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί επί ανοικτού αυτοκίνητου και θα καταλήξει στο Ιερό Προσκύνημα, διά της καθιερωμένης διαδρομής. Θα ακολουθήσει δεξίωση για τους επίσημους προσκεκλημένους, στο Παναγιωτοπουλέικο Αρχοντικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για το Αίγιο τιμά φέτος την Πολιούχο του Παναγία Τρυπητή, .Αυτές τις ημέρες θα είναι ανοιχτά και το παλιό και το νέο λιμάνι Αιγίου, στη διάθεση των προσκυνητών και των οχημάτων τους. Όσοι έρχονται από την οδό Μενελάου της Μυρτιάς, θα εξυπηρετούνται στο νέο λιμάνι και όσοι έρχονται από Ζωοδόχου Πηγής στο παλιό.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ: Οι προς την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος οφειλόμενες τιμές θα αποδοθούν υπό τιμητικών αγημάτων του Πεζικού, του Π. Ναυτικού και της Π. Αεροπορίας. Εκλήθησαν να συμμετάσχουν και Φιλαρμονικές.

ΤΕΛΕΤΑΡΧΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ: Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος, Εφημέριος Ι. Ν. Άγιου Ιωάννου Αιγίου.

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: Ή προϊσταμένη του Τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών 'Οργάνων του Δήμου Κωνσταντίνα Μουγκάση και οι υπάλληλοι, Χρήστος Τρίψας, Αριστομένης Σταματόπουλος.

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Περί ώρα 7μ.μ. της ιδίας θα ψαλεί Εσπερινός, χαιρετισμοί & Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ – ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ (23-4-2017)

Μέχρι της Κυριακής του Θωμά, η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο κέντρο του Ναού και στην διάθεση των ευλαβών προσκυνητών. Ακολούθως και περί ώρα 7μ.μ. χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβροσίου, θα ψαλλούν oι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου - Ζωοδόχου Πηγής, μετά το πέρας των οποίων η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί και πάλι στον Θρόνο της.

Στα πλαίσια της εορτής της Πολιούχου την Κυριακή 23ην Απριλίου 2017 και ώρα 11η πρωινή στο κινηματοθέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» θα προβληθεί ντοκιμαντέρ σχετικό με την Παναγία Τρυπητή με τίτλο: Η ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ. Το ντοκιμαντέρ επιμελήθηκαν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αιγίου.

ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για Πολιούχο του Παναγία ΤρυπητήΑπό τα ωραιότερα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος είναι το σεβάσμιο και ιστορικό Ιερό Προσκύνημα «Ζωοδόχος Πηγή», γνωστότερο ως «ΠΑΝΑΓΙΑ η ΤΡΥΠΗΤΗ» του Αιγίου. Ευρίσκεται στην παραλία της πόλεως του Αιγίου, κτισμένο επί αποκρήμνου βράχου ύψους 30 μέτρων περίπου πάνω από την επιφάνεια της θαλάσσης, μέσα σε σπήλαιο (=τρύπα, εξ’ ου και η ονομασία «ΤΡΥΠΗΤΗ ή ΤΡΟΥΠΗΤΗ», όπως ακριβέστερα αναγράφεται πάνω στην μεταλλική πλάκα – πουκάμισο της ιεράς Εικόνος).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για Πολιούχο του Παναγία Τρυπητή

Γραπτές ιστορικές πηγές, αναφερόμενες στον ιερό ζωγράφο και στον τρόπο ανευρέσεως της θαυματουργού Εικόνας, δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί. Σύμφωνα όμως με την ευλαβή Παράδοση, η οποία διασώζεται και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, περί τα μέσα του 16ου αιώνος (δηλ. το έτος 1550 περίπου), κάποιος ναυτικός έπλεε με το πλοιάριό του στ’ ανοιχτά του Κορινθιακού κόλπου. Κατά την διάρκεια της νύκτας, μετά από σφοδρή θαλασσοταραχή, το πλοιάριο ναυάγησε και βυθίστηκε. Ο καπετάνιος, ναυαγός τώρα στη μανιασμένη θάλασσα, παλεύει με τα αφρισμένα κύματα μέσα σε βαθύ σκοτάδι. Μοναδική του ελπίδα η Παναγία μας, την Οποίαν με θερμή πίστη επικαλείται. Και να, στην αγωνία του, μέσα στο πυκνό σκοτάδι του Κορινθιακού, ξαφνικά ένα φως ξεπροβάλλει! Θεριεύει μέσα του η ελπίδα, επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις και, κολυμπώντας, κατευθύνεται προς το φως εκείνο. Φεγγοβολάει όλος ο βράχος! Μια αόρατη δύναμη τον ελκύει και τον ενδυναμώνει, επιτέλους φθάνει εκεί, όπου το φως ξεπροβάλλει. Και ώ του θαύματος, δεν υπάρχει φως, ούτε καίει κάτι! Μια εικόνα φεγγοβολάει ολόκληρη και φωτίζει ολόγυρα! Είναι η Χαριτόβρυτη Εικόνα της Παναγίας μας, κρυμμένη – ποιος γνωρίζει πόσους αιώνες – μέσα στο βραχώδες τούτο σπήλαιο. Η Παναγία μας φανερώθηκε στο Αίγιο! Ήλθε ανάμεσά μας! Ο ευρέτης της Ιεράς Εικόνας γίνεται ο πρώτος ασκητής (Το ασκητήριό του βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του σημερινού ναού). Το πρώτο ασκητήριο σύντομα εξελίσσεται σε μοναστήρι

Θαύματα της Παναγιάς

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΛΑΥΡΑΣ (ΚΕΝΤ. ΑΙΓΙΟΥ)

Πόσες ευεργεσίες δεν οφείλουν οι χριστιανοί στην Παναγία Τρυπητή! Πόσα θαύματα, αφανή και φανερά, δεν τελούνται δια της μεσιτείας Της! Πόσες φορές δεν σώθηκαν χριστιανοί από φοβερή ασθένεια, από κινδύνους και καταστροφές, όταν με πίστη ζήτησαν την προστασία και την βοήθειά Της! Παραλείποντες τις ιάσεις διαφόρων ασθενειών, τις θεραπείες κωφαλάλων, τυφλών, παραλύτων, δαιμονιζομένων κ.α. θα περιορισθούμε σε ορισμένα θαύματα που έχουν γενικότερη σημασία, όπως μας τα διέσωσε η καταγραφή που έγινε από τον π. Νικόλαο Ντρέκη.

Σωτηρία του Αιγίου από τους βομβαρδισμούς του 1941

Η κατά τον Απρίλιο του 1941 ιταλικά και γερμανικά αεροπλάνα με αληθινή μανία βομβάρδισαν το Αίγιο. Καμία όμως από τις εχθρικές οβίδες δεν βρήκε το στόχο της. Όλες έπεφταν στη θάλασσα! Και για να μη υπάρχει αμφιβολία, ότι το αόρατο χέρι της Παναγίας μας τις έσπρωχνε κατά κει, μία από τις οβίδες εκείνες έπεσε και σφηνώθηκε μέσα στην καμινάδα του εργοστασίου της Χαρτοποιίας Αιγίου, που βρίσκεται στην παραλία, την ώρα που το εργοστάσιο ήταν σε λειτουργία! Η βόμβα σφηνώθηκε μέσα στην καυτή καμινάδα και όμως δεν εξερράγη! Δέχθηκε αρκετές ακόμη βόμβες, έμεινε όμως άθικτο! Κόσμος πολύς εργαζόταν εκεί. Τα θύματα θα ήσαν πολλά. Γι’ αυτό και αποτέλεσε στόχο του εχθρού. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την θεομητορική επέμβαση και σωτηρία του η Διοίκησις του Εργοστασίου ανέλαβε την υποχρέωση να παρέχει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια προς τον Ιερό Προσκύνημα. Αργότερα, μετά την απελευθέρωση της Πατρίδος οι Ιταλοί αεροπόροι που είχαν πάρει μέρος στον βομβαρδισμό του Αιγίου, ομολόγησαν ότι κατά την έφοδό τους δεν μπορούσαν να στοχεύσουν επιτυχώς, επειδή ένα νέφος πυκνό εκάλυπτε ολόκληρη την πόλη! Η σκέπη της Παναγίας μας ήταν κι εδώ η σωτήρια σκέπη της πόλεως.

Και άλλες ακόμη φορές κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής κινδύνευσε με αφανισμό το Αίγιο. Εσώθη όμως και πάλι με την Χάρη της Παναγίας. Μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και την καταστροφή των ιστορικών μας Μοναστηριών, οι κάτοικοι του Αιγίου έντρομοι ανέμεναν να έχουν την ίδια τύχη με τους Καλαβρυτινούς. Όμως με την παρέμβαση του τότε Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Θεοκλήτου, κάμφθηκε η οργή του Γερμανού Διοικητού Τένερ και επιτέλους εξεδόθη διαταγή περί μη καταστροφής της πόλεως.

Κάτοικοι του Αιγίου, οι οποίοι έρχονταν σε επαφή με τον θηριώδη εκείνο Διοικητή των ΕΣ-ΕΣ, διέσωσαν την ομολογία του: πολλές φορές είχε αποφασίσει να καταστρέψει το Αίγιο, αλλά μια μαυροφορεμένη γυναίκα εμφανιζόταν και τον εμπόδιζε. Κάποτε μάλιστα στον απείλησε, ότι εάν τολμήσει να θίξει την πόλη Της «θα τον μαρμαρώσει»!

Και άλλα θαυμαστά γεγονότα

Στις 2 Μαΐου 1955 κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας θεραπεύθηκε η Μαρία Π.Κ, κάτοικος Αθηνών. Η γυναίκα αυτή πριν από 29 μέρες, κατόπιν διαβολικής επεμβάσεως, είχε χάσει αιφνιδίως την φωνή της. Νοσηλεύτηκε στην κλινική «Αγία Ελένη» επί 17 ημέρες και είχε υποβληθεί σε εγχείρηση, αλλά δεν ανέκτησε την ομιλία της. Κατόπιν επιθυμίας της οι οικείοι την έφεραν στην Παναγία την Τρυπητή. Παρέμεινε εντός του Ναού, νηστεύουσα και προσευχόμενη. Στις 2 Μαΐου 1955 κατά την Θεία Λειτουργία, όταν ο Ιερεύς άρχισε να ψάλλη το «Εξαιρέτως, της Παναγίας Αχράντου…», η Εικόνα της Θεοτόκου έτριξε, ενώ την ίδια στιγμή ξαφνικά ακούστηκε η φωνή της ασθενούς: «Παναγία μου, σ’ ευχαριστώ που μου έδωσες την φωνήν μου…»! το θαύμα τούτο συνέβη παρουσία εκατοντάδων εκκλησιαζομένων, το περιέγραψε δε εν εκτάσει ο τοπικός και ο αθηναϊκός Τύπος.

*******

Αποτέλεσμα εικόνας για Πολιούχο του Παναγία ΤρυπητήΗ Π.Σ.Γ., κάτοικος Αβύθου Αιγιαλείας υπέφερεν επί τριετίαν από ακατάσχετη αιμορραγία. Οι θεράποντες ιατροί υπέδειξαν να υποβληθή σε εγχείρησι. Η ασθενής, όμως, πλήρης πίστεως προς τον Θεό, παρεκάλει να την θεραπεύση χωρίς να χειρουργηθή. Παρά ταύτα είχε ήδη ορισθή η ημέρα της εγχειρήσεώς της. Όμως λίγες μέρες πριν, στις 7 Δεκεμβρίους 1958, είδε στον ύπνο της την Παναγία! Της υπέδειξε να μεταβή στο Προσκύνημα, να ζητήση από την Επιστροπήν και να παραλάβη ένα δακτυλίδι από τα αφιερώματα, που υπάρχουν στην θαυματουργό Εικόνα της, να το φορέση με ευλάβεια και τότε θα ανακτήση την υγεία της. Και, ώ του θαύματος! Μόλις η Π.Σ.Γ., συμμορφώθηκε προς την εντολή της Παναγίας, «έστη η ρύσις του αίματος αυτής» και εθεραπεύθη τελείως! Ήλθε κατόπιν εις γάμου κοινωνίαν με τον συγχωριανό της Ηλία Γ.Χ., απέκτησε δε και δυο τέκνα. Οι θεράποντες ιατροί Ε.Τ., χειρούργος, και Α.Γ., παθολόγος, ομολόγησαν το υπερφυές θαύμα.

*******

Πολύ συχνά οι Επίτροποι του Ιερού Προσκυνήματος στην ειδική θυρίδα των αφιερωμάτων, που είναι ακριβώς κάτω από την ιερά Εικόνα, ευρίσκουν αφιερώματα και χειρόγραφα σημειώματα, γραμμένα από χριστιανούς που κατά καιρούς έχουν ευεργετηθή από την Παναγία μας. Είναι πολύ συγκινητικό να διαβάζει κάποιο τις εξομολογήσεις των ευεργετηθέντων. Είναι γραμμένες με απλοϊκό τρόπο αλλά εκφράζουν τα αισθήματα των ανθρώπων χωρίς ψιμύθια και προσποιήσεις.  

*******

Πηγή: ΠΑΝΑΓΙΑ Η "ΤΡΥΠΗΤΗ" ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΑΙΓΙΟΥ ΕΚΔΟΣΙΣ Γ' - Ι.Μ.Κ&Α - ΑΙΓΙΟ 201